STEM VRT

Na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2023./2024. dobiven je projekt STEM VRT. Partneri u projektu su: OŠ Martijanec, OŠ Veliki Bukovec, OŠ Sveti Đurđ, OŠ Ludbreg, Grad Ludbreg i općina Veliki Bukovec.

Projektom STEM VRT djeca uz pomoć i upute mentora kroz rad u radionici, učionici i vrtu uče: kako koristiti alate i materijale za izradu ekološkog vrta, kako programirati senzore za vlagu i postaviti fotoćelije za grijanje vrta tijekom zime, kako izraditi i koristiti spremnik za kišnicu i koristiti kišnicu za automatizirano zaljevanje vrta, ali i što je urbani vrt, što je organski vrt, kako uzgojiti vlastitu hranu, kako njegovati vrt, brinuti o biljkama, kako brinuti i privući korisne kukce, kako se zdravo hraniti. Sve aktivnosti odraditi će se u svim osnovnim školama partnerima, sa zainteresiranom djecom u grupama.

Sve provedene aktivnosti od početnog planiranja projekta do svih koraka izrade te korištenih materijala i sustava djeca će bilježiti u vrtlarski STEM dnevnik. Projekt će se provoditi kroz pedagošku godinu, početak sredinom prvog polugodišta, a kraj sredinom drugog polugodišta.

Projekt STEM VRT je svojevrsna veza između akademskih disciplina, robotike i ekologije te otvara mogućnost učenicima da steknu produbljena konceptualna razumijevanja te da razviju vrijedne vještine koje se mogu primijeniti u različitim kontekstima. Integracija nekoliko akademskih disciplina pokazuje učenicima da pronalaženje rješenja za privlačne i smislene probleme zahtijeva znanje i vještine iz različitih akademskih disciplina koje su međusobno povezane i isprepletene.

Cilj je pomoći učenicima da djeluju i napreduju u našem visoko tehnološkom svijetu i u budućnosti ostanu konkurentna u globalnoj ekonomiji.